Bilgisayar Mühendisliği, artık sadece bilgisayar sistemleri ile ilgili bir alan olmaktan öte bir anlam taşımaktadır. Bu alan, ilk genel amaçlı dijital bilgisayarın 1946 yılında tarih sahnesinde yer almasından itibaren geçen süre içerisinde günlük yaşamımızın yönetim şeklini dahi belirleyen bir olgu haline gelmiştir.
Kişisel bilgisayarların neredeyse her eve girmesi, kişisel dijital devrim olarak nitelendirilebilir. Çünkü internet ve sosyal medya aracılığı ile iletişim şeklimiz ve üretilen bilgilerin yayılımı büyük bir dönüşüme uğradı. Tüm uzakların yakınlaşmasıyla üretilen bilgilere çok daha hızlı ve çok daha kolay bir şekilde erişebiliyoruz. Bahse konu dönüşüm ve sürekli güncellenen teknolojiler içerisinde yer almak mesleki ve kişisel gelişim açısından da elzem olmaya başlamıştır. Dolayısıyla, Bilgisayar Mühendisliği alanı bilgisayar sistemleri dışında, hesaplama ve veri üzerine tüm hususları kapsamaktadır.
Belirtildiği üzere günlük yaşantımıza yön vermekle beraber, Bilgisayar Mühendisliği disiplini bilimin birbirinden çok farklı alanlarına da etki etmektedir. Örneğin, bu disiplin olmaksızın dünyanın en büyük atom çarpıştırıcılarından Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda üretilen ve evrenimizin en derinlerini keşfetmek üzere dünyamızın gözü niteliğindeki teleskoplardan (Hubble Uzay Teleskobu gibi) elde edilen muazzam büyüklükteki verilerin işlenmesi, analiz edilmesi mümkün kılınamazdı.
Bilgisayar Mühendisliği disiplini, teorik olarak verilerin nasıl saklanacağını ve işleneceğini; anlamlı, faydalı, kullanışlı hesaplamaların yapılabilmesi için gerekli komutların ne şekilde ifade edileceğini ele alır. Pratik anlamda ise yeni yazılım ve donanım sistemlerinin oluşturulması için gerekli yöntem ve tekniklerin kullanımı karşımıza çıkmaktadır.
Analitik düşünme, yaratıcılık ve problem çözme yetileri, alanın gereksinimleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca, takım çalışması ve işbirliği becerileri aranan niteliklerdendir. Çünkü günümüzün bilgisayar sistemleri çok büyük ve karmaşık yapılar (Kuantum Bilgisayarlar gibi) sergilediğinden, yeni projelerin geliştirilmesi ve üretilmesi aşamaları takımlar halinde ve işbirliği içerisinde çalışabilmeyi gerektirmektedir.
Bilgisayar Mühendisi unvanı, size merak uyandırıcı, heyecan verici yeni teknolojiler (Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, vb.) üzerine çalışmalar yürütme fırsatını sunar; yüksek olasılıklarla istihdam edilebilmenizi sağlayacak öğrenmeyi öğrenme becerisini kazandırır. Merak, heyecan ve öğrenmeyi öğrenme üçlüsü kulağınıza ilginç geliyor mu?