Ders İçerikleri

ZORUNLU DERSLER
1. YARIYIL

BİLM-101
Bilgisayar Programlama – 1
Algoritma ve programlama kavramları ve tasarımları hakkında temel bilgiler, Python programlama dilinin temelleri, programlama teknikleri, uygulamaların gerçekleştirilmesi.

BİLM-103 Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bilgisayar Mühendisliğinde temel kavramlar, veri depolama ve işleme, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, programlama dilleri, yazılım mühendisliği, veri yapıları, veritabanı sistemleri, bilgisayar grafikleri, yapay zekâ.

BİLM-105 Matematik – 1
Fonksiyonlar, Türev, İntegral.

BİLM-107 Fizik – 1
Tek ve İki Boyutta Hareket, Dairesel Hareket, Newton Kanunları, İş ve Kinetik Enerji, Kütle Çekim Kanunu.

YD-101 İngilizce – 1
Temel düzeyde okuma metinleri, temel düzeyde yazma aktiviteleri, farklı türlerde dinleme metinleri, dilbilgisi ve kelime alıştırmaları.
2. YARIYIL

BİLM-102 Bilgisayar Programlama – 2
Java’ya giriş, sınıflar ve nesneler, operatör aşırı yükleme, kalıtım, çok biçimlilik, şablonlar, akış giriş/çıkışı, olağandışı durum işleme.

BİLM-104 Elektrik Devreleri
Temel devre elemanları, Ohm yasası, Düğüm, dal ve çevre tanımları, Kirchhoff’un akım ve gerilim yasası, Seri bağlı dirençler ve gerilim dağılımı, Paralel bağlı dirençler ve akım dağılımı, Yıldız-üçgen dönüşümler, Düğüm analizi, Mesh (çevre) analizi, Süperpozisyon teoremi, Kaynak dönüşümleri, Thevenin ve Norton teoremleri, Maksimum güç teoremi, Kapasiteler, Seri ve paralel bağlı kapasiteler, Endüktanslar, Seri ve paralel bağlı endüktanslar, RC ve RL devreler, Seri RLC devreleri, Paralel RLC devreleri, Alternatif akım, Alternatif akımla ilgili büyüklükler, Sinüzoidal işaretler ve fazör tanımı, Devre elemanları için fazör ilişkiler, Empedans ve admitans, Alternatif akımda Kirchhoff yasaları, Empedans kombinasyonları, Alternatif akımda düğüm ve mesh analizi, süperpozisyon teoremi, kaynak dönüşümü, Thevenin ve Norton teoremleri, Alternatif akımda güç analizi, Seri ve paralel rezonans devreler, Üç fazlı devreler, Transformatörler.

BİLM-106 Matematik – 2
Diziler, Seriler, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Katlı İntegraller Ve Eğrisel İntegraller.

BİLM-108 Fizik – 2
Elektrik Alanlar, Gauss Kanunu, Elektrik Potansiyeli,  Sığa ve Dielektrik, Akım ve Direnç,Doğru akım devreleri, Manyetik Alanlar, Faraday Kanunu, Özindüksiyon, Alternatif Akım Devreleri, Elektromanyetik Dalgalar.

BİLM-110 Lineer Cebir
Matrisler, determinantlar ve doğrusal denklem sistemleri, vektör uzayları, iç çarpım uzayları, doğrusal dönüşümler.

YD-102 İngilizce – 2
Gramer, konuşma, yazma, dinleme, okuma, kültür, kelime öğretimi.
3. YARIYIL

BİLM-201 Veri Yapıları
Veri kavramı ve veri tipleri, listeler, kuyruk, yığıt, ikili ağaç ve uygulama alanları, sıkıştırma algoritmaları, sıralama algoritmaları, arama algoritmaları ve hash tabloları.

BİLM-203 Ayrık Matematik
Saymanın temel ilkeleri, ayrık olasılık kuramına giriş, güvercin yuvası ilkesi, mantığın temelleri, içerme ve hariç tutma ilkesi, rekürans bağıntılar, çizge kuramına giriş.

BİLM-205 Elektronik Devreler
Yarıiletken temelleri ve yarıiletken fiziği, Diyotlar ve diyot uygulamaları (Doğrultucular, Kırpıcı devreler, Kenetleme devreleri, Gerilim katlayıcılar), Özel amaçlı diyotlar (zener diyotlar, LED, Lazer diyot, Foto diyot), İki kutuplu eklem transistörler (BJT), Alan etkili transistörler (JFET), Metal oksit yarıiletken alan etkili transistörler (MOSFET), İşlemsel yükselteçler ve uygulamaları (terleyen, terslemeyen, gerilim izleyici, toplayan ve fark alan işlemsel yükselteçli devreler), Filtreler (pasif ve aktif (butterworth) filtreler), Doğrusal sayısal entegre devreler (Analog dijital dönüştürücüler, dijital analog dönüştürücüler, zamanlayıcı devre, faz-kilitlemeli döngüler), osilatörler, güç kaynakları ve gerilim regülatörleri.

BİLM-207 Diferansiyel Denklemler
Birinci ve yüksek mertebeden adi diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması ve çözüm metotları.

BİLM-209 Moleküler Biyolojiye Giriş
Moleküler biyolojinin tarihsel gelişimi, biyolojik moleküller ve yapılar, hücrelerin organizasyonu, kalıtım, evrim, hücre bölünmesinde DNA replikasyonu, transkripsiyon ve çeviri, gen ekspresyonunun düzenlenmesi, biyolojide sistem biyolojisi yaklaşımları, hücresel farklılaşma, kök hücreler ve kanser, mühendislik ve bilgisayar bilimi sınırlarında devam eden biyolojik araştırmalar.

ATA-101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi – 1
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreci, felsefesi, temel ilkeleri, günümüz Türkiyesi'nin bölgesel ve küresel ilişkileri ile temel ulusal sorunları.

TDİ-101 Türk Dili – 1
Dil ve Dünya dilleri hakkında genel bilgiler, Türkçenin diğer dillerle olan bağlantısı ve tarihsel gelişimi, modern Türkçenin ses ve yapı özellikleri, noktalama ve yazım kurallarıyla ilgili uygulamalar.
4. YARIYIL

BİLM-202 Algoritmalar
Bilgisayar Algoritmaları: Sıralamama, arama, string-dizi işleme, yönlü ve yönsüz grafikler ve ikili ağaç arama algoritmaları. Algoritma dizaynı ve analiz teknikleri.

BİLM-204 Programlama Dilleri
Programlama dilleri tasarımında temel prensipler ve paradigmalar, dil işlemciler, derleyiciler, yorumlayıcılar, sözdizimi/anlamsal özellikleri, veri ve kontrol yapıları, prosedürel, fonksiyonel programlama, mantıksal programlama, modüler programlama teknik ve stilleri.

BİLM-206 Sayısal Tasarım
Sayısal, Analog kavramları, Sayı sistemleri, Binary, Octal, Decimal, Hexadecimal sayı sistemleri ve dönüşümler, kodlamalar. Sayı sistemlerinde dört işlem. Mantık matematiği, aksiyom. Teorem ve özellikleri, Venn kümeleri. Kombinasyonal lojik devre elemanları, tanım tabloları, fonksiyon denklemleri, kombinasyonal lojik devrelerin tasarlanması. Fonksiyon denklemlerinin indirgenme yöntemleri. Bağlaç ve tümleçlerin elektronik yapısı, Sayısal entegre devreler ve familyaların özellikleri. Orta çaplı entegre devrelerin fonsiyonel yapıları (Toplayıcılar, Mux, Demux, kodlayıcılar, kod çözücüler v.b) ve uygulamaları. Ardışıl Lojik devre elemanlarının tanımlanması, Asenkron ardışıl Lojik devreler, Senkron ardışıl Jojik devrelerin tasarım adımları, uygulamalar. A/D, D/A devreleri

BİLM-208 Sayısal Analiz.
Giriş; temel kavramlar ve tanımlamalar, Sayısal çözümlemede hatalar, Doğrusal olmayan denklemlerin çözümü, Doğrusal olmayan sistemler, Doğrusal sistemlerin çözümü, Maclaurin ve Taylor serileri, En küçük kareler yöntemi ve eğri uydurma, İnterpolasyon ve ekstrapolasyon, Sayısal türev, Sayısal integrasyon, Adi diferansiyel denklemlerin çözümü, Kısmi diferansiyel denklemlerin çözümü.

BİLM-210 Olasılık ve İstatistik
Tanımlayıcı istatistikler. Temel olasılık. Hata yayılımı. Olasılık dağılımları: Binom, Poisson, normal, üstel. Merkezi limit teoremi. Nokta ve aralık tahmini. Mühendislik uygulamalarının seçilmiş örnekleri.

ATA-102 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi – 2
Lozan Antlaşması, Cumhuriyet’e geçiş süreci ve reformlar.

TDİ-102 Türk Dili – 2
Türkçenin sözvarlığı, edebi metinlerin incelenmesi, resmî yazışma ve bilimsel araştırma yazım kuralları ve uygulamaları, sözlü anlatım türleri ve uygulamaları.
5. YARIYIL

BİLM-301 Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi
Biçimsel diller, gramer yapıları ve katarlara giriş, Soyut makine ve dil kavramı, Chomsky hiyerarşisi, Düzenli ifadeler, Sonlu Durumlu makinalar: Makine kongrüansı ve durum indirgenmesi, Belirgin ve belirgin olmayan otomatlar, Belirgin ve belirgin olmayan otomatlar, Belirgin ve belirgin olmayan otomatlar. Yığın yapılı otomatlar ve bağlamdan bağımsız gramerler. Turing makinası ve hesaplanabilirlik, Yığın yapılı otomatlar ve bağlamdan bağımsız gramerler, Yığın yapılı otomatlar ve bağlamdan bağımsız gramerler, Turing makinası ve hesaplanabilirlik.

BİLM-303 Bilgisayar Organizasyonu ve Tasarımı
Veriyolları, saklayıcılar, komut yürütme döngüsü, kontrol birimi tasarımı metodları, bilgisayar aritmetiği, RAM, ROM, çağrışımsal bellek, önbellek, sanal bellek, girdi/çıktı, boruhattı, RISC mimarisi, çok işlemcili sistemler.

BİLM-305 Sinyaller ve Sistemler
Sinyal ve ya işaret tanımı, Çeşitleri, Özelliklerini tanıma, Sinyal enerjisi ve güç tanımı, Bağımsız değişken dönüşümleri, İşaret çizimi, Periyodik sinyaller analizi, Tek ve çift sinyaller, Sürekli zamanlı işaretlerin tanımı, Ayrık zamanlı karmaşık üstel işaretlerin tanımı, Birim dürtü ve birim basamak fonksiyonları, Temel sistem özellikleri, Doğrusal zamanla değişmez sistemler (DZD), Evrişim, Diferansiyel ve fark denklemleri ile tanımlanan DZD sistemler, Fourier serisi ve Fourier dönüşümü, Laplace dönüşüm.

BİLM-307 Veritabanı Yönetim Sistemleri
Veritabanı sistemlerini öğrenciye tanıtmak, verilen veritabanı problemleri için E-R ve ilişkisel veri modellerini kullanarak veritabanı tasarımları oluşturmak, bu tasarımları fiziksel veritabanında tablolar şeklinde kurmak, bu fiziksel veritabanı üzerinde gerekli sorguları (CRUD vb.) yazıp çalıştırabilmek, veritabanı uygulamalarını ODBC/JDBC, saklı prosedürler, fonksiyonlar (girdi/çıktı değer veya tablo döndüren) ve tetikleyiciler kullanarak geliştirebilmek.
6. YARIYIL

BİLM-300 İşletim Sistemleri
İşletim sistem tanımı, İşletim Sisteminin temel görevleri, Kernel, Shell kabuk katmanı, Grafiksel kullanıcı arayüzü, Depolama birimleri, Donanım sürücüleri, İşletim sistemleri çeşitleri, MS-DOS, Windows, Unix, Linux, Sürümler, Mobil işletim sistemleri, Deadlock, Threadler, Süreçler, Bellek yönetimi, Dosyalama.

BİLM-302 Mikroişlemciler
Bir mikroişlemci kullanarak mikrobilgisayar tasarımı. Giriş/Çıkış ve direk hafıza erişimi. Paralel ve seri iletişim ve uygulamaları, Zamanlayıcılar, sayıcılar, kesmeler ve uygulamaları. ADC ve DAC uygulamaları.

BİLM-304 Bilgisayar Ağları
Bilgisayar Ağları Temel Kavramlar, İnternet Tarihi, İletişimin Kuralları, Ağ Protokolleri ve Standartları, OSI Referans Modeli, TCP/IP Protokol Kümesi, Ağda Veri İletimi, Protokol Veri Birimleri, Fiziksel Katman Protokolleri, Ağ Ortamı(UTP, STP,Koaksiyel, Fiber, Kablosuz Ortam), Veri Bağı Protokolleri, Medya Erişim Kontrolü(MAC), Fiziksel ve Mantıksal Topolojiler, Ethernet Protokolü, LAN Switchler, Adres Çözümleme Protokolü(ARP), Ağ Katmanı Protokolleri, Yönlendirme, IP Adresleme, IPv4 Ağ Adresleri, IPv6 Ağ Adresleri ve Alt Ağlara Bölme.

BİLM-306 Yazılım Mühendisliği
Yazılım mühendisliği tanımı, yazılım proje yönetimi, gereksinim mühendisliği, yazılım tasarımı, yazılım testi, yazılım geçerlenmesi.

BİLM-308 Benzetim ve Modelleme
Dinamik sistemler, Temel istatistik, stokastik üreteçler, rastgele süreçler, kısmi diferansiyel eşitlikler, stokastik veri sunumu, rastgele süreç modelleri, mekânsal dağılımlar, zamana bağlı sistemlerin modellenmesi, doğrusal sistemler, olasılıksal sistemler, Markov süreçleri, rastgele yürüyüşler, sistem optimizasyonu, sistem tanımlama.
7. YARIYIL

BİLM-401 Bilgisayar Mühendisliği Tasarımı – 1
Bilgisayar Mühendisliği kapsamına giren bilgisayar donanımı, yazılımı ve bilimlerine ilişkin her türlü konuda öğrencilere tasarım yapacakları bir proje verilir. Öğrenciler bu projelerini bu dersin uygulama planına göre yapacakları çalışmalarla grup halinde veya tek başlarına gerçekleştirirler.

BİLM-403 İş Sağlığı Ve Güvenliği – 1
Çalışan sağlığı ve iş güvenliğinin amacı ve hedefleri, iş kazası, meslek hastalığı gibi temel iş güvenliği kavramları, iş güvenliğinin tarihsel gelişimi, Türkiye’de ve Dünya’da iş güvenliği, iş güvenliği ile ilgili kanunlar, yönetmelikler, OHSAS 18000 Standardı, iş güvenliği organizasyonu, devletin, işverenin ve çalışanın yükümlülükleri, kaza çeşitleri, meslek hastalıkları, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunma yöntemleri, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının çalışana, işverene ve ulusal ekonomiye maliyeti, iş kazaları ve meslek hastalıkları halinde sağlanan yardımlar, tehlike ve risk kavramları, risk değerlendirme metodolojileri, eğitimin önemi, teşvik, disiplin cezaları, ergonomi, kişisel koruyucu donanımlar, güvenlik ve sağlık işaretleri, çeşitli inşaat faaliyetlerinde alınması gereken güvenlik tedbirleri, gürültü, titreşim ve yangın, iş kazalarında yapılacak adli ve idari işlemler, kazalarda ilkyardım.
8. YARIYIL

BİLM-400 Bilgisayar Mühendisliği Tasarımı – 2
Bilgisayar Mühendisliği kapsamına giren bilgisayar donanımı, yazılımı ve bilimlerine ilişkin her türlü konuda öğrencilere tasarım yapacakları bir proje verilir. Öğrenciler bu projelerini bu dersin uygulama planına göre yapacakları çalışmalarla grup halinde veya tek başlarına gerçekleştirirler.

BİLM-402 İş Sağlığı Ve Güvenliği – 2
Çalışan sağlığı ve iş güvenliğinin amacı ve hedefleri, iş kazası, meslek hastalığı gibi temel iş güvenliği kavramları, iş güvenliğinin tarihsel gelişimi, Türkiye’de ve Dünya’da iş güvenliği, iş güvenliği ile ilgili kanunlar, yönetmelikler, OHSAS 18000 Standardı, iş güvenliği organizasyonu, devletin, işverenin ve çalışanın yükümlülükleri, kaza çeşitleri, meslek hastalıkları, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunma yöntemleri, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının çalışana, işverene ve ulusal ekonomiye maliyeti, iş kazaları ve meslek hastalıkları halinde sağlanan yardımlar, tehlike ve risk kavramları, risk değerlendirme metodolojileri, eğitimin önemi, teşvik, disiplin cezaları, ergonomi, kişisel koruyucu donanımlar, güvenlik ve sağlık işaretleri, çeşitli inşaat faaliyetlerinde alınması gereken güvenlik tedbirleri, gürültü, titreşim ve yangın, iş kazalarında yapılacak adli ve idari işlemler, kazalarda ilkyardım.
TEKNİK SEÇMELİ DERSLER
5. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 1

BİLM-311 Mühendislikte Proje Yönetimi
Proje seçimi, takım çalışması, proje yazımı, proje giderleri ve bütçenin ayarlanması, proje zaman çizelgesi, kaynak dağılımı, organizasyon ve planlama, risk yönetimi, proje değerlendirmesi, projenin sonlandırılması.

BİLM-313 Bilgisayar Grafikleri
Bilgisayar grafiğinin uygulama alanları, çizgi ve eğri çizimi, çokgen çizimi, çokgen boyama, dönüşümler (öteleme, döndürme, ölçekleme, yansıma, kaydırma), 2-D bakış, çizgi kırpma, çokgen kırpma, 3-D bakış, paralel ve perspektif projeksiyon, 3D kırpma, görünür yüzey algılama, aydınlatma, çokgen gerçekleme, ışın izleme, OpenGL.

6. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 2

BİLM-310 Makine Öğrenmesi
Makine öğrenmesine giriş, Makine Öğrenmenin Uygulamaları, Özellik seçim metotları, Denetimli (danışmanlı, öğretmenli) öğrenme, Örneklemeli öğrenme, Veri madenciliği, çok değişkenli modeller ve regresyon, Karar Ağaçları, Destek Vektör Makineleri.

BİLM-312 Veri Görselleştirme ve Düzenleme
R ortamı. R'da veri girişi. Verilerin R ile sınıflanıp gruplandırılması. Kesikli ve sürekli verilerin görselleştirilmesi. Zaman Serisi verilerinin görselleştirilmesi. Büyük Veri (Big Data) ve veri tabanları ile çalışmak.

7. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 3

BİLM-407 Kuantum Hesaplamaya Giriş
Kompleks sayılar, lineer cebir, kuantum durumları ve kübitler, çoklu kübitler ve kuantum dolanıklığı.

BİLM-409 Kriptografiye Giriş
Matematiksel temeller, blok şifreleme algoritmaları, rastgele sayı üreticileri ve akan veri şifreleyicileri, tek yönlü hash algoritmaları, açık anahtarlı kripto sistem algoritmaları, tanımlama ve anahtar değişimi algoritmaları, güvenli haberleşme teknikleri, açık ve kapalı anahtar kripto sistemleri, sayısal imzalama, kimlik tanıma ve tanıtma yöntemleri ve güvenlik protokolleri.

BİLM-411 Sayısal İşaret İşleme
İşaret işleme, Sayısal işaret işleme yöntemleri, Kullanım alanları ve sayısal işaret işlemenin üstünlükleri, Ayrık zamanlı işaret işlemleri, özellikleri, Ayrık zamanlı sistemler, Doğrusal zamanla değişmez sistemler (DZDS), Konvolüsyon, Fark denklemleri ile tanımlanan sistemler, Dürtü yanıtının bulunması, Sıfır-durum yanıtının bulunması, Toplam sistem yanıtının bulunması, Frekans yanıtı, Ayrık zamanlı fourier dönüşümü (AZFD), Özellikler ve Z dönüşümü.

7. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 5

BİLM-413 Yapay Sinir Ağları
Yapay sinir ağları ile hesaplama, ağ modelleri, yapay sinir ağlarında öğrenme, güncel uygulamalar.

BİLM-415 Donanım Tanımlama Dilleri
Gömülü sistem teknolojileri, VHDL donanım tanımlama dilinin özellikleri, Birleşimsel ve ardışık devreler için modellerin geliştirilmesi ve test edilmesi, Mantık seviyesi ve yüksek seviyede sentez, Birleşimsel ve ardışık devrelerin sentezi, Programlanır mantık ve depolama cihazları, Aritmetik-mantık devrelerinin tasarlanması ve FPGA eğitim kartında test edilmesi.

BİLM-417 İletişim Tekniği
İletişim sistemlerinin unsurları ve sınırlamaları, Mesaj kategorisi, Analog ve digital mesaj, Sinyal iletimi, Elektriksel bilgi aktarımının temel sınırlamalarının anlatımı, Analog iletişim sistemlerinde gürültünün etkisi, Shannon yasası, Modülasyon ve kodlama, Modülasyonun faydaları ve uygulama alanları, Spektrum analizi, Çizgi spektrumu, Periyodik sinyaller ve ortalama güç tanımı, Fourier serisi, Dikdörtgen darbe treni, Yakınsama koşulları ve Gibbs fenomeni, Dirichlet koşulları, Nedensel sistemler, İdeal kanal ve gurup gecikmesi, Filtrelerin sınıflandırması ve elektriksel modellenmesi, aktif ve pasif filtreler, Haberleşme sistemlerinde güç oranı ve işaret düzeyi birimleri, Genlik modülasyonu, Çift yan bant genlik modülasyonu (DSB), DSB’ nin elde edilmesi, DSB’de bant genişliği, Tek yan bant (SSB), SSB’nin özellikleri, DSB ve SSB’ nin kıyaslanması, Frekans modülasyonu.

7. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 7

BİLM-419 Biyomedikal Veri İşleme Teknikleri
Temel kavramlar, Biyomedikal cihaz tipleri, Biyomedikal sinyaller, Biyomedikal sinyal işleme teknikleri, Öznitelik çıkarma ve boyu azaltma, Biyomedikal sinyal sınıflandırma uygulamaları.

BİLM-421 Ölçüm ve Enstrümantasyon
Temel ölçüm sistemleri, ölçüm birimleri, statik ve dinamik enstrümanlar, ölçüm hataları, istatiksel analiz, kalibrasyon, veri iletimi, sinyal işleme, değişken dönüşümler, R, L, C, faz, frekans, akım, sıcaklık, basınç, akış, seviye ve gerilim ölçümleri, tork-kütle-kuvvet ölçümleri, sinyal iletimi, verinin kayıt altına alınması, veri sunumu, akıllı cihazlar, ölçüm güvenliği, sensörler için güç beslemesi, mikro sensör, kablosuz ölçüm.

BİLM-423 Otomatik Kontrol Sistemleri
Kontrol sistemlerine giriş, Fiziksel sistemler ve bunların kontrollerine genel bakış, Kontrol sistemlerinin incelenmesi ve tasarlanması için gerekli matematiksel altyapı, Fiziksel sistemlerin zaman uzayında modellenmesi ve analiz edilmesi, Transfer fonksiyonları, Blok diyagramlar, İşaret akış grafikleri, Durum değişkenleri ve durum uzayı modelleri, Kontrol sistemlerin zaman uzayında analizi, Birinci, ikinci ve daha yüksek dereceden sistemler ve bunların geçici ve sürekli durum yanıtları, Kontrol sistemlerinin kararlılığı, İntegral (I) ve türev (D) denetleyicilerin sistem performansına etkileri, Oransal (P), oransal ve integral (PI) ve oransal, integral ve türev (PID) denetleyicilerin analizi ve tasarımı, Kök-yer eğrileri ile kontrol sisteminin analizi ve denetleyici tasarımı, Frekans yanıtı yaklaşımı ile kontrol sistemi tasarımı ve analizi, Durum geribeslemeli denetleyiciler, Durum geribeslemeli servo mekanizmalar.

8. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 4

BİLM-422 Kuantum Hesaplama Uygulamaları
Kuantum protokolleri, kuantum algoritmaları.

BİLM-424 Bilgi Sistemleri ve Güvenliği
Bilgi ve bilgisayar güvenliğine giriş, temel kavramlar, Siber bilgi güvenliği, güvenlik ve hacking kavramları Ağ güvenliği, Şifreleme teknikleri, Steganografi, Yazılım güvenliği, bilgi güvenliği yönetimi ve ilgili mevzuatlar Sızma belirleme, saldırı tespit ve engelleme sistemleri, Bilgi güvenliğinde kullanılan temel araçlar.

BİLM-426 Derin Öğrenme
Derin Öğrenmeye Giriş, Makine Öğrenmesi Paradigmaları, Yapay Sinir Ağları, Topluluk Öğrenme Yöntemleri, Evrişimsel Yapay Sinir Ağları, Geri Beslemeli Sinir Ağları, Uzun Kısa Süreli Bellek, Derin Oto-Kodlayıcılar, Diğer Derin Öğrenme Modelleri.

8. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 6

BİLM-404 Bulanık Mantık
Bulanık mantığa giriş, klasik ve bulanık kümeler, klasik ve bulanık ilişkiler, üyelik fonksiyonları, durulama yöntemleri, bulanıklaştırma yöntemleri, bulanık işlemler, bulanık kural tabanlı sistemler, bulanık karar verme mekanizması, bulanık mantık uygulamaları.

BİLM-406 R ile Veri Bilimi
R ortamı. R'da veri girişi. Verilerin R ile sınıflanıp gruplandırılması Fonksiyon, Kontrol, Döngü, Koşul, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi Uygulamaları.

BİLM-408 Mobil Programlama
Mobil İşletim Sistemleri, Mobil Uygulama Geliştirme, Veritabanı İşlemleri.

8. YARIYIL / TEKNİK SEÇMELİ - 8

BİLM-410 Biyomedikal Veri Sistemleri
Enstrumantasyon Yükselteçler, Elektrokardiyografi Cihazları, Elektromyografi Cihazları, Elektroensefalografi Cihazları, Sinir Sistemi ve Ölçüm Cihazları, Hemodiyaliz Cihazları, Solunum Fonksiyon Test Cihazları, Aksiyon Potansiyeli,Kalbin Elektriksel Aktivitesi.

BİLM-412 Meta Sezgisel Optimizasyon
Optimizasyona temel giriş, meta sezgisel yöntemler, rastgele arama, arama uzayı, temel arama yöntemleri, yapay arı kolonisi algoritması, Cuckoo arama yöntemi, parçacık sürü optimizasyonu, diferansiyel evrim algoritması, Tabu arama algoritması, Karınca kolonisi yöntemi, evrimsel algoritmalar, Levy uçuşu.

BİLM-414 Robotik
Robot tanımı, uygulamaları ve türleri, Robot bilgisayarı donanımı ve arabirimleri, Robot eklemleri için mekanik, elektrik, pnomatik ve hidrolik sürücüler, Robot duyargaları, denetim yapısı ve algoritmalar, Açık ve kapalı çevrim kontrolü, Sürtünme ve yerçekimi etkileri, frekans uzayındaki önemli hususlar, Duyarga sistemleri, potansiyometreler, senkrolar, rezolverler, optik algılayıcılar ve kodlayıcılar, Robot kalibrasyonu, Sürücü sistemleri, adım motorları, fırçasız doğru akım motorları ve direk süren eyleyiciler, Motor sürücü devreler, servo yükselteçleri, doğrusal ve darbe genişlik modülasyonlu yükselticiler, servo yükselticilerde geri beslemenin etkisi, Konum ölçme ve hareket denetimi, Robot kinematiği ve dinamiği, Robot yazılımı, robot dilleri, yazılım gereksinimleri ve dönüşüm matrisleri, Robotta görme, görüntü algılama, kenar belirleme ve bilgisayar-görme arabirimleri.
SOSYAL SEÇMELİ DERSLER
5. YARIYIL / SOSYAL SEÇMELİ - 1

BİLM-315 Mesleki İngilizce - 1
Mesleki terimler, temel dil yapıları, temel dil bilgisi ve kuralları, referans biçimleri, yabancı dilde özet, teknik rapor ve sunum hazırlama kuralları, resmi e-mail yazma, yabancı dilde doküman analizi.

BİLM-317 Mühendislikte Etkili İletişim
Etkili iletişim kuralları, özgeçmiş hazırlama, teşekkür mektubu yazımı, bilimsel makale ve rapor hazırlama kuralları anlatılır.

BİLM-319 İşletme Yönetimi
Yönetim bilimi, yönetimin gelişimi, yönetim fonksiyonları, yönetim alanında yeni gelişmeler ve uygulamalar.

6. YARIYIL / SOSYAL SEÇMELİ - 2

BİLM-314 Mesleki İngilizce - 2
Temel mühendislik terimleri, okuma-yazma-konuşma becerilerinin geliştirilmesi, özgeçmiş hazırlama, telefon konuşmaları, iş görüşmeleri, teknik şartname hazırlama, iş ilanı, başvuru formu.

BİLM-316 Medya ve Toplum
Derste öncelikle sosyal medya geleneksel medyadan farklılaşan özellikleri bağlamında tanımlanacaktır. Sosyal medya çalışmalarında kullanılan araştırma yöntemleri, sosyal medyada kimlik inşası, sosyal medyanın ekonomi-politiği, sosyal medyada mahremiyet sorunuyla birlikte gözetim olgusu, sosyal medyada nefret söylemi ve sosyal medya ve yeni toplumsal hareketler derste ele alınacak başlıca konulardır.

BİLM-318 Girişimcilik
Girişimcilerin karakteristik özellikleri, girişimciliğin ekonomideki yeri, iş planı geliştirme ve yeni iş kurma.

7. YARIYIL / SOSYAL SEÇMELİ - 3

BİLM-425 İleri İngilizce - 1
Okuma stratejileri, not alma, kendi cümleleriyle ifade etme, özet çıkarma teknikleri, sözcük bilgisi geliştirme alıştırmaları.

BİLM-427 Kültürlerarası İletişim
Öğrenciler bu derste kültürlerarası iletişim kuramlarını öğrenecek ve iletişim davranışlarında farklılığın söz konusu olduğu durumları anlamak ve bu farklılıkların yarattığı sorunlarla baş etmek için kuramlardan nasıl yararlanacaklarını öğrenecektir. Bu derste öğrenilecek kavramlar, işaretlerin doğası, dilsel görecelik ve dil ile düşünce arasındaki bağlantı, çok dillilik, dilsel ve iletişim yeterliği arasındaki farklar, dil, iktidar, ırksal, etnik, sınıf ve cinsiyet farklılıklarının iletişimdeki rolü, sözsüz iletişim bulunmaktadır.

BİLM-429 Endüstriyel Pazarlama
Bu derste endüstriyel pazarlamanın yapısı üzerinde durulmaktadır. Endüstriyel pazar türleri ve müşteri davranışları, endüstriyel pazarlarda alıcı-satıcı ilişkileri, endüstriyel Pazar karması, endüstriyel (örgütsel) pazarlarda bilgi sisteminin kurulması ve işleyişi, endüstriyel pazar bölümleme, hedef pazar seçimi ve konumlama stratejileri incelenmektedir.

8. YARIYIL / SOSYAL SEÇMELİ - 4

BİLM-416 İleri İngilizce - 2
İngilizce tartışma, uzun metinleri okuyup anlama, satır aralarını okuyabilme, eleştirel yorum yapabilme, sosyal, akademik ve mesleki alanlarda dili rahat kullanma, karmaşık konularda detaylı bilgi veren metinler oluşturabilme.

BİLM-418 Medya Analizleri
Ders boyunca öğrenciler dilbilim, psikoloji ve sosyolojinin ilgili teorilerini ve kavramlarını TV dizileri, basılı reklamlar, haberler, video oyunları vb. çeşitli medya metinlerinin çözümlenmesinde ve yorumlanmasında nasıl kullanabileceklerini öğrenirler. Bu şekilde, semiyotik analiz, içerik analizi, psikanalitik çözümleme, eleştirel söylem analizi ve retorik analizi gibi çeşitli metin analizi yöntemlerine aşinalık kazanırlar.

BİLM-420 Halkla İlişkiler
Halkla ilişkilerin tanımı, unsurları, tarihi, kuramları, ROPE modeli, medya ilişkileri.